Leirgulen/Rugsund

13.10.2014 10:07

Leirgulen er ei lita bygd som ligg i Bremanger kommune i det vestlege Nordfjord. Bygda ligg ved Frøysjøen. Leirgulen har eigen butikk, skule og barnehage. Skulen og barnehagen ligg på Kolset, senteret for dei meir eller mindre samanvaksne bygdene Leirgulen og Rugsund. Bygdene Leirgulen og Rugsund tilhøyrer Kolset Krins, og begge bygdene ligg på fastlandet. Postnummer og stad er 6734 Rugsund.

Med til krinsen høyrer Rugsundøy og bygda Skatestraumen, der også tusenårsstaden i Bremanger kommune, Gloføykje, ligg. Skatestraumen har eige postnummer, 6719. Til saman har bygdene i Kolset krins ca. 240 innbyggjarar.

Bygdene i Kolset krins er rike på geografiske og historiske serverdigheter. I Skatestraumen er det påvist bosetninger fra steinalderen som var de største i Sør-Norge på den tiden. Det er gjort en rekke funn av steinalderredskaper og rester av bosetninger på en rekke steder i bygdene i Kolset krins.

Helt vest på Rugdunsøy ligger Tongane, Nordvestlandets største kystfort, bygget av tyskerne under 2.verdenskrig. Dette fortet er forholdsvis godt bevart. Kystfortet Tongane var delaktig i Måløyraidet.

I Vingen, rett sør for Leirgulen, ligger Europas største helleristningsfelt, Vingenfeltet. Området er fredet og kan kun besøkes etter avtale. Hit arrangeres det sightseeing i sommersesongen. Dette kan ordnes gjennom turistkontorene i Bremanger.

I Frøysjøen, midt i mot bygdene Leirgulen, Rugsund og Skatestraumen, rager Hornelen. Dette er Nord-Europas høyeste sjøklippe, som har et loddrett fall fra topp til sjø på hele 865 meter. Det mest kjente sagnet om Hornelen forteller om kong Olav Tryggvason som klatret opp i fjellveggen og festet skjoldet sitt øverst i fjellveggen. Da en av hirdmennene forsøkte å klatre opp for å hente skjoldet, gikk han seg fast og kom seg ikke ned. Da skal Olav Tryggvason ha klatret opp, tatt mannen under ene armen og berget ham trygt ned.

Ved Rugsund sier sagnet at Dronning Ingrid av Stårheim omkom, da hun som gammel hadde lånt bisp Nikolaus sitt skip «Bokskreppa» for en reise til Bergen. På hjemveien til Stårheim ble «Bokskreppa» angrepet av birkebeinerne ved Rugsund. Skipet ble senket og dronning Ingrid druknet.

Rugsund Handelsstad ligger på Rugsundøy. Dette er en gammel handelsstad med handelstradisjoner fra 1600-tallet. Handelsstaden er restaurert fra 1990-tallet og fram til i dag (2014), og er et meget attraktivt mål for turister, og for seilende på vestlandet. Her finnes landhandel, selskapslokaler, utleierom og -leiligheter, gjestebrygge m.m.

Søkested

Kontakt

Kolset Krins Utviklingslag Kolset,
6734 Rugsund